Galen eller bara förälskad?

Jag är en stor fan av vintersport, ja jag syftar snösporter som störtlopp, slalom, storslalom, Super G och också skidor på längden och även skidskytte. Det har blivit naturligt då jag haft ett intresse för sport och det i dessa sporter funnits stora svenska framgångar.

Anja Pärson, Pernilla Wiberg, Magdalena Forsberg, Ingmar Stenmark, Gunde Svan, Thomas Wassberg, Per Elofsson, Mathias Fredriksson, Anna-Carin Olofsson-Zidek... Listan på affischnamn inom dessa olika sporter för svensk del kan göras ganska lång. Vi, det lilla pyttelandet på norra halvklotet är framstående inom sportvärlden.

Hur som helst så kan jag ställa en massa frågor angående psyket och modigheten inom dessa sporter. Den 22 januari hade nämligen herrarnas alpina världscup störtloppstävling i det fruktade hanget i Kitsbühel. Det var då den schweiziske storåkaren Daniel Albrecht tappade balansen precis innan mål vid det fruktade hoppet och fick bakvikt på skidorna. Det slutade med att Albrecht kraschade så illa så att han ådrog sig en hjärnskakning och skada på ena lungan, vilket gjort att han fortfarande idag hålls nedsövt. Albrecht är inte den enda skidåkare som gjort sig extremt illa i en krasch inom den alpina världscupen.

Även förra säsongen drabbades herrarnas världscup av två ordentliga krascher. Den ena i Kvitfjell i Norge och den andra i Kitsbühel, i samma backe som Albrecht kraschade i. Det var amerikanen Scott McCartney som kraschade på exakt samma ställe som Albecht i Kitsbühel. Hjälmen sprack och han slogs medvetslös.
I herrarnas Super G i Kvitfjell, Norge, kraschade österrikaren Mattias Lanzinger så illa att han senare fick amputera sin fot, något som påståtts ha berott på att han inte fick den snabba läkarvård som krävdes. Andra påstår att hela hans ben var totalt söndertrasat, att det inte hade gått att göra något åt det.

Men det finns åkare som kraschat så illa att de dött.
I oktober 2001 kraschade fransyskan Regine Cavagnoud med en tränare under en Super G-träning, vilket gjorde att
hon senare avled på sjukhus. I februari 2001 hade hon nått förstaplatsen i Super G på VM i St Anton. En tragisk olycka.
1994 dog tyskan Ulrike Maier efter en krasch i ett världscupstörtlopp, genom att bryta nacken.

Jag undrar hur en människa kan ställa sig upp på start i en störtloppsbacke. Visst har säkerheten idag förbättrats avsevärt. Men rätt vad det är så är olyckan framme. Daniel Albrecht var rutinerad och kände till hanget väl... dessutom gick det lätt att se det kommande hoppet, ändå drabbas han.

Är åkarna galna... eller bara förälskade i sin sport och det de gör?





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0