Havreblåbärsrutor
Jag testade mig fram ikväll när jag bakade matbröd. Jag hade ett grundrecept, som
jag sedan ändrade och mixtrade lite med. Resultatet blev Havreblåbärsrutor.
Ingredienser:
75 gram jäst
1 liter mjölk
175 gram smör
3 dl Kruskakli
3 dl Rågsikt
2 dl Grahamsmjöl
2 dl Lantbrödsmjöl
10-15 dl vetemjöl special
8 dl fiberhavregryn
3-4 msk hemgjord blåbärssylt (köpt fungerar. Går även använda hela bär; det kommer
bli hela blåbär i brödet då )
2-3 skalade och finrivna morötter
1 dl Brödsirap
1-1 ½ dl Olivolja
1 msk salt
Linfrö
Solrosfrö
Till garnering:
1-2 uppvispade ägg
Pumpafrön
Solrosfrön
* Lägg havregrynen i en skål och häll ungefär hälften av mjölken över dem. Låt dem svälla ett
tag (gärna under natten, även om 1-2 timmar också fungerar).
* Mät upp alla mjölsorter, förutom vetemjölet i en skål.
* Mät upp 10 dl vetemjöl special i en annan skål
* Sätt ugnen på 200 grader.
* Smula jästen i en degbunke (gärna bakmaskin).
* Smält smöret i en kastrull och häll det över havregrynen och rör om.
* Värm sedan resterande delen av den liter mjölken som är kvar efter att du "badat"
havregrynen (ca 4-5 dl bör det vara kvar). Temperaturen ska ligga på 37 grader för
bästa resultat.
* Häll mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig.
* Tillsätt sedan de rivna morötterna i jästblandningen och häll i så mycket linfrö och solros-
frö som du vill ha. Jag brukar köra på ca 1-2 dl solrosfrön och ca 1-1 ½ dl linfrö. Har inga
exakta mängder eftersom jag tar tills det ser bra ut.
* Tillsätt olivoljan, blåbärssylten, saltet och sirapen i jästblandningen och rör om tills det att
ingredienserna gått ihop sig till en blandning.
* Tillsätt sedan havregrynen och rör om.
* Häll ner mjölblandingen med kruskaklin m.m i smeten och rör om tills mjölerna gått in sig
i degen.
* Tillsätt sedan allt vetemjöl.
Degen kommer att vara lite kladdig nu. Då får man höfta sig fram med vetemjölet till en jämn,
bra deg som inte är för kladdig, men inte heller för torr. Degen kommer att vara lite kladdig när
den är klar och ska på jäsning.
* Ställ degen varmt under bakduk och låt jäsa 30-45 minuter.
* Förbered en stor långpanna genom att lägga i bakplåtspapper i botten på den.
* Efter jäsningen; ta ur degen ur degbunken (den kommer garanterat ha fastnad lite i
väggarna på bunken, så du får skrapa ur den). Knåda degen med lite vetemjöl en
liten stund. När degen känns hyfsat elastisk, ta en kavel och kavla ut den till pass-
formen av en stor långpanna. Jag brukar kavla ut den litegrann för att sedan lägga
i degen i långpannan och där ta ett glas och "kavla" ut den med (vilket fungerar jättebra).
Se till att degen täcker hela långpannan och är jämn i tjocklek överallt.
* När degen är utkavlad i långpannan; ta en vass kniv/degskrapa och skär på
längden och bredden, så att du får rutor.
* Vispa ägg fluffigt (skummigt) och pensla på bröden.
* Garnera sedan bröden med solrosfrön och pumpafrön.
* Grädda bröden på 200 grader i 20-25 minuter. Bröden kommer vara lite kladdiga (se
lite degiga ut) inuti och kommer även ha en botten som blir lite som en skorpa på grund
av blåbären.
* När bröden är klargräddade, dela dem (om det går) för hand och lägg dem på ett
bakgaller. Använd kniv om det inte går att dela dem för hand. Lägg dem under bakduk
och låt dem svalna av lite innan du paketerar dem :)
Om ni bakar dem, hoppas att ni gillar dem :)
XOXO Jenny has left the building. To be continue...
jag sedan ändrade och mixtrade lite med. Resultatet blev Havreblåbärsrutor.
Ingredienser:
75 gram jäst
1 liter mjölk
175 gram smör
3 dl Kruskakli
3 dl Rågsikt
2 dl Grahamsmjöl
2 dl Lantbrödsmjöl
10-15 dl vetemjöl special
8 dl fiberhavregryn
3-4 msk hemgjord blåbärssylt (köpt fungerar. Går även använda hela bär; det kommer
bli hela blåbär i brödet då )
2-3 skalade och finrivna morötter
1 dl Brödsirap
1-1 ½ dl Olivolja
1 msk salt
Linfrö
Solrosfrö
Till garnering:
1-2 uppvispade ägg
Pumpafrön
Solrosfrön
* Lägg havregrynen i en skål och häll ungefär hälften av mjölken över dem. Låt dem svälla ett
tag (gärna under natten, även om 1-2 timmar också fungerar).
* Mät upp alla mjölsorter, förutom vetemjölet i en skål.
* Mät upp 10 dl vetemjöl special i en annan skål
* Sätt ugnen på 200 grader.
* Smula jästen i en degbunke (gärna bakmaskin).
* Smält smöret i en kastrull och häll det över havregrynen och rör om.
* Värm sedan resterande delen av den liter mjölken som är kvar efter att du "badat"
havregrynen (ca 4-5 dl bör det vara kvar). Temperaturen ska ligga på 37 grader för
bästa resultat.
* Häll mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig.
* Tillsätt sedan de rivna morötterna i jästblandningen och häll i så mycket linfrö och solros-
frö som du vill ha. Jag brukar köra på ca 1-2 dl solrosfrön och ca 1-1 ½ dl linfrö. Har inga
exakta mängder eftersom jag tar tills det ser bra ut.
* Tillsätt olivoljan, blåbärssylten, saltet och sirapen i jästblandningen och rör om tills det att
ingredienserna gått ihop sig till en blandning.
* Tillsätt sedan havregrynen och rör om.
* Häll ner mjölblandingen med kruskaklin m.m i smeten och rör om tills mjölerna gått in sig
i degen.
* Tillsätt sedan allt vetemjöl.
Degen kommer att vara lite kladdig nu. Då får man höfta sig fram med vetemjölet till en jämn,
bra deg som inte är för kladdig, men inte heller för torr. Degen kommer att vara lite kladdig när
den är klar och ska på jäsning.
* Ställ degen varmt under bakduk och låt jäsa 30-45 minuter.
* Förbered en stor långpanna genom att lägga i bakplåtspapper i botten på den.
* Efter jäsningen; ta ur degen ur degbunken (den kommer garanterat ha fastnad lite i
väggarna på bunken, så du får skrapa ur den). Knåda degen med lite vetemjöl en
liten stund. När degen känns hyfsat elastisk, ta en kavel och kavla ut den till pass-
formen av en stor långpanna. Jag brukar kavla ut den litegrann för att sedan lägga
i degen i långpannan och där ta ett glas och "kavla" ut den med (vilket fungerar jättebra).
Se till att degen täcker hela långpannan och är jämn i tjocklek överallt.
* När degen är utkavlad i långpannan; ta en vass kniv/degskrapa och skär på
längden och bredden, så att du får rutor.
* Vispa ägg fluffigt (skummigt) och pensla på bröden.
* Garnera sedan bröden med solrosfrön och pumpafrön.
* Grädda bröden på 200 grader i 20-25 minuter. Bröden kommer vara lite kladdiga (se
lite degiga ut) inuti och kommer även ha en botten som blir lite som en skorpa på grund
av blåbären.
* När bröden är klargräddade, dela dem (om det går) för hand och lägg dem på ett
bakgaller. Använd kniv om det inte går att dela dem för hand. Lägg dem under bakduk
och låt dem svalna av lite innan du paketerar dem :)
Om ni bakar dem, hoppas att ni gillar dem :)
XOXO Jenny has left the building. To be continue...
Kommentarer
Trackback