Grabben i graven bredvid

Värme, passion, längtan och sorg. Det är de första tankarn som kommer över mig när jag ser den kritikerrosade filmen Grabben i graven bredvid. Filmen handlar om den oskuldsfulla, osäkra änkan Desirée som jobbar som bibliotekarie och lantisen tillika bonden Benny. Kulturkrock, det är det mildaste som går att säga om filmen. Två helt olika människor, men med exakt samma mål/dröm.

Desirée bor i staden och lever i den fina världen men fint folk i sin vänskapskrets och har ett modernt tänkande. Att hon skulle falla för en sådan person som Benny finns varken inte i hennes tankar eller vokabulär. Inte kan hon visa upp en man som Benny för sina vänner. Han lever på en lite förfallen bondgård med 25 kor och några får på landet, en bit utanför staden. Hos Benny tycks tiden ha stått stilla, då utbildning minst sagt är det mest oviktigaste. För Benny handlar livet om att mjölka sina kor och ha en fru som kan stanna hemma på gården om dagarna, laga mat, ta hand om barnen... vilket medför stora problem då han möter den moderna Desirée.

Motsatserna springer på varandra på kyrkogården, där Desirée har sin make Örjan begravd. Bredvid Örjan har Benny sina föräldrar begravda. Mötet skall komma att leda till något som de båda parterna länge sökt efter. Kärleken slår ner som en bomb. Men jobb, rädsla och olikheter leder dem på villovägar. Till slut hittar de tillbaka till varandra.

Grabben i graven bredvid är en riktig feelgoodfilm. Visst är berättelsen på film. Men kanske möter du din livskamrat på kyrkogården en dag.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0