Ipred-lagen ett skämt, så patetiskt att det skulle kunna vara ett dåligt aprilskämt!

Jag har suttit och funderat mycket över den här Ipred-lagen som trädde i kraft idag. Enligt aftonbladets hemsida
( http://www.aftonbladet.se/nyheter/ipred/article4794046.ab ) är häxjakten redan igång. Det är en häxjakt som får mig att skaka ordentligt på huvudet och fundera på hur dumma, pengarkåta och maktgalna människor får bli. Jag tycker nämligen hela den här grejen med Ipred-lagen känns riktigt patetisk från skiv- och filmbolags sida. Det är nämligen så illa att detta endast gäller endast nedladdning från svenska torrentsajter. Det är patetiskt på ett annat sätt med. Även om någon betalar pengar för en låt som de till exempel köper i Itunes store, så finns det flertalet sätt att sprida den, andra låtar och även filmer på, utan att överhuvudtaget behöva sätta sig på piratebay, tankafett eller andra svenska torrentsajter. Det räcker med 1 legal nedladdning och 100 vänner på msn som i sin tur har 100 kompisar på sin msn till exempel. Det räcker med att man lånar varandra skivorna och själv rippar och bränner egna skivor och sprider till sina vänner. Jag undrar hur personerna som vill ha denna lagstiftning tänker.

När förslaget om denna lag kom blev jag faktiskt ganska förbannad och fick mig att ifrågasätta vad egentligen håller på med. Alla har väl någon gång laddat ner en låt. Sanningen är den att de flesta ungdomar någon gång använt sig av en torrentsajt för att hitta en film, ett spel, en skiva eller en ljudbok som de vill ha. Och en av anledningarna bakom detta är att affärerna som säljer skivor och annan media tar alldeles för mycket betalt jämfört med vad det egentligen kostar att göra materialet. Trots detta fortsätter bolagen bete sig på ett dåligt sätt. Tänk om de sänkte priset på filmerna? Det tror jag skulle kunna ge större inkomster. Säg att jag har två alternativ. Jag kan antigen välja att gå in i närmaste butik och köpa en av de nya filmerna som just kommit ut på DVD för ca 200 kronor. Men jag kan också välja att sätta mig på en torrentsajt och ladda hem samma film i bra kvalitet, bränna den på en skiva och använda den för eget bruk. Det är klart att människor väljer den olagliga vägen.

Det är inte så länge sedan som vuxenpartierna i Alliansen enades nämligen bakom en och samma fasad; att förbjuda illegal nedladdning av upphovsrättsskyddat material. Deras enad fasad är också rent ut sagt förjävlig. Jag har för mig att det var alliansen som ville minska arbetslösheten och minska klyftan mellan rikemansfamiljerna och svenssonfamiljerna. Det här är nämligen en grej som faktiskt istället ökar det. Okej, det låter långsökt. Men tänk så här, för det är så jag tänker. Bolagschefer sitter på sina feta arslen, sin halvfeta kagge i en dammig studio med en mobiltelefon uppkörd i örat så långt det bara går. De sitter och ger direkttiv till den stackars artisten; gör si, sjung så, dansa lite mera sexigt, knäpp upp en knapp och så vidare (visst detta är lite överkurs, men ändå). De gör inte så mycket utan har det ganska soft. De får gå på releasepartyn, dricka skumpa (som i och för sig nästan alla jag känner säger smakar illa), få de snygga tjejerna/killarna och ja tjäna pengar på att egentligen sitta på sitt stora feta arsle hela dagen och på kvällen gå ut och dränka dagen med lite alkohol. De sitter med en årslön på flertalet hundra tusen. På kvällen när den här bolagsdirektören sitter på Spy Bar eller Café Opera, sitter samtidigt en svensson på en bar någonstans i någon av förorterna och dricker halvdaskig, pissljummen öl med sin jobbarkompis och oroar sig över hur han ska ha råd att betala alla räkningar med en fru som är mammaledig med deras tredje barn. Han får själv försörja familjen och sliter bokstavligen häcken av sig för att få det att gå runt. Är det så detta samhälle ska vara? Denna lilla berättelse är lite långsökt. Men försök förstå hur jag menar och tänk dig in i situationen. Den här stackars svenssonen får slita mycket mer än bolagsdirektören som sitter hela dagarna och nästan bara rullar tummarna. Ändå ska bolagsdirektören tjena flera tusen mer i månaden än den här stackars svenssonen som har hyfsad utbildning, men ändå får slita häcken av sig för att få det att gå ihop. Detta gör att jag tycker det känns som att alliansens lilla införande av denna lag, totalt massakerar deras lilla skitsnack inför valet om att de skulle minska klyftan mellan de olika klasserna i samhället.

Däremot öppnar framtiden för nya dörrar. Medan alliansernas vuxenpartier enades bakom en fasad om införandet av denna lag, enades ungdomspartierna inom alliansen bakom en annan; den som vill tillåta privatpersoner att ladda ner upphovsrättsskyddat material illegalt, för enskilt bruk ( d v s eget och att man inte ska tjäna pengar på det). Det ska gå att ladda ner filer, men inte sedan dela med sig av dem ( https://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=27170&a=1414975&lid=puff_1415203&lpos=lasmer ). Hur kommer då framtiden se ut när det gäller fildelningen. Kommer folk sluta ladda ner? Den frågan finns det nog många svar på, därför att program som sopar igen spåren efter dig på internet kommer att skapars. Programmen kommer att skydda ip-adresser så att människor kommer att kunna surfa anonymt och komma undan fildelarnas häxjakt. Den här lagen kommer att bli en parodi, ett skämt som alla kommer att skratta åt så högt att det hörs över hela jorden. Det finns nämligen inte en chans att fildelningen kommer att upphöra, bara utvecklas mera så att det inte går att komma åt dem som fildelar eller laddar ner illegalt. Det som kommer att ske är att stackars privatpersoner som laddar ner 1 film någon gång ibland, kanske 1 gång kvartalet kommer att åka dit. De stora som man egentligen vill åt kommer nämligen vara för smart för att nå. Då ger man sig på dem som egentligen inte har gjort något och kränker dem. Bortkastad tid är vad jag kallar det. Hela Ipred-grejen är ett dåligt skämt. Nästan så att jag kan tror att det är ett aprilskämt eftersom det är första april idag. Stackars regering som lägger tid på sånt här skit och inte satsar på de mera humana och frågor som verkligen är nödvändiga att tas upp. Nästan så att man kan tro att de som håller på med politiken inte vet vad de gör... Skämmes ta mej fan!



Bild lånad från http://www.prylkoll.se/ (http://www.prylkoll.se/wp-content/uploads/2008/10/direct-connect-pirate.jpg)



Jenny Andersson-Mård






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0